top of page
Search

אחד מכל חמישה חיילי חובה נזקק למענק מזון - במחנה

  • דרך מירב וייס ועילי זוזובסקי | צילום: יעל סטריער
  • Aug 2, 2015
  • 3 min read

צה"ל ממשיך בסיוע לחיילים הנזקקים: כ־20 אחוז מחיילי החובה בצה"ל זכאים למענק מזון. כך עולה מנתונים שנחשפו בוועדת הבריאות, העבודה והרווחה של הכנסת השבוע.

מדובר בעשרות אלפי חיילים, להם צה"ל מספק כיום מענק בסך 120 ש"ח בחודש לרכישת מזון ברשת "שופרסל", המועבר ישירות לחוגר של כל חייל הזכאי להטבה. מענק זה הוא אחד הכלים לסיוע כלכלי העומדים לרשות קציני הת"ש היחידתיים, והוא ניתן על סמך שיקול דעתם. לא קיימים קריטריונים נוקשים המקנים זכאות לקבלתו, מלבד הגשת מסמכים המעידים על מצבה הכלכלי של משפחת החייל. בין החיילים שמקבלים את מענק המזון, נמנים גם זכאי תשלומי משפחה (תשמ"ש) וחיילים בודדים.

"למעלה מ־320 מיליון שקלים מתקציב הביטחון בשנת 2014 מוקצים לחיילים נזקקים", אמר בדיון רמ"ט אגף כוח האדם (אכ"א), תא"ל גדי אגמון. "יש חיילים שמקבלים 400 או 500 שקלים בחודש ויש כאלה שמקבלים גם למעלה מ־3,500 שקלים. הסיוע של צה"ל לחייל השרוי במצוקה כלכלית ואישית מהווה חלק מיכולת המפקדים למנוע נשר בשירות, להגביר את ההנעה ואת ההזדהות של החייל עם תפקידו ומשימותיו. כל זאת כפועל יוצא ממודל צבא העם", הוסיף הרמ"ט.

לדברי יו"ר ועדת העבודה, הבריאות והרווחה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), המצב הכלכלי של חיילי צה"ל קשור בצורה ישירה למצבו של המשק הישראלי. "הנתון הגבוה של חיילי צה"ל שמקבלים מענק מזון, מאשר את הסטטיסטיקה ש־800 אלף אנשים בישראל יוצאים לעבוד, ובכל זאת משפחותיהם רעבות", אמר ח"כ כץ. "בפגישות הבאות עם צה"ל אנחנו רוצים לראות איך לעזור לחיילים הנזקקים לקבל את מה שמגיע להם. נעשה בוועדה כמיטב יכולתנו לשמש ועד העובדים של צה"ל", אמר.

4,300 בחודש

לפי הנתונים שהוצגו בוועדה, כ־4,240 חיילי חובה זכאים לתשמ"ש נכון להיום. מדובר בחיילים בשירות סדיר שהם או משפחתם נתונים בקשיים כלכליים או סוציאליים. התשלומים, המעוגנים בחוק, נועדו להבטיח קיום בתנאים מינימליים למשפחות החיילים וניתנים במידת הצורך למשפחה באופן ישיר - להורי החייל או לאשתו וילדיו. "בשנה האחרונה תשמ"ש ממוצע עמד על כ־4,300 שקלים בחודש לחייל", ציינה בדיון רע"ן ת"ש במחלקת הפרט באכ"א, סא"ל קרן זר־אביב.

בעשור האחרון חלה עלייה של כ־75 אחוז בהיקף הסיוע הכלכלי שמעניק הצבא לחיילים נזקקים. על פי נתוני דוח מבקר המדינה לשנת 2005, בשנת 2004 הסתכם הסיוע בכ־185 מיליון שקלים, ואילו בשנה החולפת עמד הסכום על 322 מיליון שקלים. "המצב הסוציו־אקונומי הקשה בחברה הישראלית משליך אל תוך הצבא ומביא לעלייה משמעותית בפניות של חיילים במצוקה לסיוע כלכלי", הסביר במהלך הדיון בוועדה תא"ל אגמון.

בשנת 2004 השקיע צה"ל כ־87 מיליון שקלים מתקציבו במתן תשמ"ש, לעומת 116 מיליון שקלים שהושקעו השנה, נתון המלמד על עלייה של 33 אחוז. עם זאת, חרף העלייה בהיקף הסיוע חלה ירידה משמעותית במספר החיילים שהוכרו על ידי צה"ל כזכאים לסיוע כלכלי. לפי דוח המבקר, בשנת 2004 הוכרו 9,795 חיילים כזכאים לתשמ"ש, בעוד שהשנה הוכרו כזכאים 4,240 חיילים בלבד - ירידה של כ־57 אחוז.

מנתוני אכ"א עולה כי מתוך 322 מיליון השקלים שמושקעים בסיוע כלכלי לחיילים, 216 מיליון מוענקים כסיוע קבוע כתשלומי משפחה וכן לחיילים בודדים. 15 מיליון שקלים מוקצים למענקי מזון, עשרה מיליון שקלים למענק יחידתי, שבעה מיליון שקלים לתווי מג"ד ו־11 מיליון שקלים לתווי שי. כמו כן, חמישה מיליון שקלים מועברים לקרן הסיוע. כ־60 מיליון קלים נוספים מושקעים במרכיבים נוספים לטיפול בחיילי החובה, כמו נופש מבצעי, תחבורה לחיילים חסרי תחבורה ציבורית והלנות.

הכפלת תשלומי המשפחה

באכ"א בוחנים כיום שינויים במדיניות התשמ"ש, ובהם הכפלת התשלום המינימלי לחייל זכאי תשמ"ש מ־85 שקלים ל־171 שקלים. "אנחנו מבקשים לעדכן את מדיניות התשמ"ש למשפחות חיילי החובה, מתוך הבנה שהשירות בצה"ל מבטא את מודל צבא העם ואת המציאות הכלכלית הקיימת היום בישראל", הבהיר רמ"ט אכ"א.

במסגרת השינוי נשקלת גם הפחתת הסכום המקסימלי הניתן כתשמ"ש לחיילים נשואים המשרתים במערך העורפי, זאת במטרה ליצור הבחנה בין המערך הלוחם ובין המערך העורפי. "אנחנו רוצים לשמר את האתוס של המערך הלוחם בצבא, כך שמי שמשרת בשירות פתוח לא יזכה לאותן הטבות", הסביר תא"ל אגמון בדיון. נכון להיום, כלל החיילים הנשואים הזכאים לתשמ"ש מקבלים עד 4,539 שקלים בחודש. אם השינויים המוצעים יתקבלו, התשמ"ש הניתנים לחייל נשוי המשרת במערך העורפי לא יעלו על 3,100 שקלים בחודש. יש לציין כי השינויים הנדונים הוצגו בפני חברי הוועדה על ידי נציגי הצבא, אך טרם אושרו.

"לקח לי שמונה חודשים לקבל את תשלום המשפחה לאורך כל ההכשרה כלוחם", סיפר רב"ט ערן (שם בדוי), לוחם בחיל השריון. "כדי לקבל אישור קבע לתשלומים אני צריך לחכות שלושה חודשים. קיבלתי עכשיו לשלושה חודשים תשמ"ש בגובה 900 שקלים, שבנוסף להם אני צריך לעבוד. בכל סופ"ש אני עובד בחלק גדול מהזמן כדי להשלים את ההכנסה לאמא שלי", סיפר הלוחם.

mCex3mG (1).jpg

  • דרך מערכת - במחנה


 
 
 

Комментарии


bottom of page